Головна » 2017 » Жовтень » 18 » ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ
16:41
ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ

  З січня місяця в Україні прийнятий проект патронатного виховання, який передбачає тимчасовий догляд за дитиною, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту та реабілітації. Наразі програма передбачена на два роки, фінансування здійснюється за рахунок коштів державного бюджету в порядку та умовах затверджених Кабінетом Міністрів України.

  Метою цього проекту є забезпечення прав кожної дитини, яка опинилася у складних, небезпечних умовах і не може тимчасово проживати з біологічними батьками, або іншими законними представниками, також забезпечення комплексного догляду у відповідності до інтересів дитини в період подолання несприятливих обставин, або пошуку іншої форми влаштування дитини та захисту її прав.

  Патронатна форма виховання дітей визначається главою 20 Сімейного кодексу України. Здійснюється на підставі договору за обумовлену плату з органом опіки. На сьогодні в Україні така форма влаштування дітей, які позбавлені батьківського піклування, належно не реалізується, нині не усвідомлена доцільність його застосування. Враховуючи сьогоденну ситуацію в державі така форма виховання дитини може стати актуальною для сучасного суспільства, способом утвердження сімейних цінностей. Знедоленій дитині це забезпечить надійну безпеку, під час усунення наявних проблем. До сім’ї патронатного вихователя влаштовують дітей, які потрапили у складні життєві обставини, а саме: новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, або іншому закладі охорони здоров’я; підкинуті, знайдені, безпритульні діти; діти з сімей, у яких існує загроза їхньої життєдіяльності; діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження; діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО; та інші несприятливі обставини. Розглядатися під патронат може лише один випадок: діти, які є братами-сестрами, незалежно від кількості, або діти, які до патронату мешкали в одній родині. Також до патронатних вихователів можуть потрапити діти віком від народження до повноліття. Особи, старші 14 років, влаштовуються за власної згоди. Також ініціатором направлення дитини до патронатного вихователя можуть бути батьки, чи один із батьків, соціальний працівник, який супроводжує сім’ю, вчитель, шкільний спеціальний педагог чи психолог, лікар, дільничний міліціонер, будь – який інший громадян, чи установа, які виявили дитину у складних життєвих обставинах. Юридичними підставами встановлення патронату над дитиною та її влаштування в сім’ю є договір про патронат над дитиною між органом опіки та піклування, сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини (в разі влаштування дитини за їхньою згодою). Патронатними вихователями можуть бути громадяни України – жінка віком від 35 до 60 років, чоловік віком від 35 до 65 років, які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі. Обов’язковий позитивний досвід виховання дітей, вища освіта та відмінний стан здоров’я, також згода всіх повнолітніх співмешканців. Для організації правильного патронатного виховання проводиться відповідне спеціальне навчання, яке також є обов’язковим.

  Можна зауважити, що на утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, за підтримки держави виплачується грошова допомога: у період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя – 5 прожиткових мінімумів, у період між влаштуванням дітей – 1,5 прожиткових мінімуми. У разі перебування у сім’ї патронатного вихователя дітей віком до 1 року, малолітньої чи неповнолітньої вагітної, ВІЛ-інфікованої дитини та одночасно двох і більше дітей розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину та категорію.

  Організувати патронатне виховання в Новоград-Волинському районі допоможе районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою: вул. Шевченка, 16, кабінет 80; або за телефоном: (04141) 5 25 13.

Переглядів: 435 | Додав: Ромашка Автор матеріалу: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Четвер, 28.03.2024, 14:47
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні сайти

 
 
 


Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0