Головна » 2013 » Травень » 24 » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ПОМЕРЛИ ВІД СНІДу
10:43
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ПОМЕРЛИ ВІД СНІДу
"Виклик залишається надзвичайно грізним, для декого — навіть нездоланним. Підступний за своєю природою вірус діє так, що вражає чоловіків і жінок у розквіті їхніх сил — у віці від 15 до 40 років. Він забирає у дітей батьків, а у суспільства — активних громадян ”
Даглас Гарднер - координатор системи ООН в Україні,
постійний представник Програми розвитку ООН
 
     В Україні проживає 131 801 ВІЛ-позитивна людина. Лише за перші чотири місяці поточного року зареєстровано 7 468 нових випадків ВІЛ-інфекції. Разом з тим, за всю історію подолання епідемії в нашій державі померли від СНІДу 29 745 осіб.
 
   Головне ж, вважають фахівці з проблеми ВІЛ/СНІДу, — це постійно пам’ятати про проблему ВІЛ/СНІДу і нагадувати населенню району, що вона дуже реальна і що вона вже вийшла за рамки груп ризику. В Україні жертвою ВІЛ/СНІДу сьогодні може стати будь-хто — навіть середньостатистичний громадянин, який не вживає ін’єкційних наркотиків і не є працівником секс-індустрії.
 
    Епідемія ВІЛ набула найбільшого поширення серед молоді, що становить групу ризику внаслідок багатьох соціальних та економічних причин. У той час, як в усьому світі близько 50 % усіх випадків інфікування ВІЛ припадає на людей віком 15–24 років, в Україні, за даними офіційної статистики, найвищі показники захворюваності має вікова група 20–29 років, за нею йде вікова група 30–39 років. Досить велика кількість інфікованих дітей віком до 12 років є наслідком передачі інфекції від матері до дитини.
 
     Кількість інфікованих жінок зростає щороку. Підраховано, що нині в Україні 40 % інфікованих ВІЛ/СНІДом — жінки. Дві третини зареєстрованих жінок мають вік 20–29 років, що є піком їх репродуктивної активності. Фактично 60 % ВІЛ-позитивних вагітних жінок молодші 25 років. Не дивно, що з 1999 року внаслідок зростання кількості інфікованих вагітних жінок значно зросла кількість ВІЛ-позитивних дітей. Понад 97 % ВІЛ-позитивних дітей народжені ВІЛ-позитивними матерями.
    Оскільки епідемія ВІЛ сконцентрована в певних групах населення, більшість ВІЛ-позитивних дітей народжуються у соціально неблагополучних сім’ях. Ці діти зростають без необхідного забезпечення умов, що визначають пристойний рівень життя (медичне обслуговування, повноцінне харчування, забезпечення вітамінами, одягом, іграшками, шкільним приладдям тощо)
  За даними ПРООН, основними причинами, що сприяють вираженому поширенню ВІЛ/СНІДу на Україні, є такі ключові проблеми: 
- соціально-економічний спад унаслідок бідності, безробіття, нерівномірного розподілу прибутків; 
- дезінтеграція сімей та спільнот, збільшення кількості сиріт, покинутих та бездомних дітей;
- збільшення частоти проявів небезпечної поведінки серед молоді, головним чином — сексу без запобіжних заходів та обміну голками і шприцами;
- занепад системи освіти, що зменшує її спроможність допомагати молоді розвивати навички захисту від інфекції;
- гендерна нерівність, що зменшує здатність жінок захистити себе від ВІЛ;
- нестабільність населення, що проявляється у законних та незаконних міграціях;
- зростання нелегальної торгівлі наркотиками, що є безпосереднім рушійним чинником епідемії;
- дискримінація та презирство до хворих на ВІЛ/СНІД.
 
    Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів. Відтоді щорічно людство відзначає цей день кожної третьої неділі останнього місяця весни, до традиційних акцій та заходів приєднується все більше і більше учасників.
 
     Враховуючи значимість цієї дати Новоград-Волинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провів ряд заходів з метою привернення уваги широких кіл громадськості до проблем поширення ВІЛ/СНІДу, формування толерантного ставлення до людей, що живуть з ВІЛ-інфекцією, надання підтримки цим людям та вшанування пам'яті померлих від СНІДу.
 
    Спеціалістами та фахівцями із соціальної роботи РЦСССДМ було проведено 18 заходів у населених пунктах району:
 · вуличні консультування громадян «Знати не достатньо, постарайтесь зрозуміти» (с. Нова Романівка), «У чергу за життям» (с. Барвинівка),
 · відеолекторії «Згадай моє ім’я» (с. Кленова), «СНІД, секс, стосунки» (с.Несолонь), «Зупинись та замислись» (с. Ярунь), «Твій вибір на користь життя» (с. Дідовичі);
 · лекційно-тренінгові заняття «Життя на повну силу» (с. Орепи), «ВІЛ – страшна хвороба людства» (с. Мала Цвіля), «СНІД – чума ХХІ століття!» (с. Гульськ), «Зупинимо СНІД разом» (с. В. Молодьків), «ВІЛ/СНІД – дорога в безодню» (с. Сусли);
 · інформаційно-профілактичні акції «СНІДу – Ні!» (с. Чижівка), «ВІЛ/СНІД – загроза життю людини» (смт. Городниця), «Зроби вибір на користь життя»(с. Наталівка);
 · анкетування «Що Ви знаєте про СНІД?» (с. Повчино), «Чи слід уникати контакту з ВІЛ-інфікованою людиною?» (с. Майстрів);
 · інтелектуальна гра «СНІД! Не залишаймось байдужими!» (с. Косенів);
 · інтерактивна бесіда «Червона стрічка» (с. Колодянка).
 
     Під час проведення заходів надавалися індивідуальні та групові психологічні, соціально-педагогічні, медико-соціальні послуги щодо первинної та вторинної профілактики ВІЛ/СНІДу, наркоманії за участю соціальних партнерів. Загалом, заходами охоплено 298 осіб цільових категорій населення.
 
     Всі ці заходи були проведені для того, щоб нагадати нашому суспільству, що кожна людина, яка померла від СНІДу мала ім’я, прожила своє неповторне життя, була унікальною особистістю. Згадуючи цих людей, ми не тільки вшановуємо їх пам’ять, ми нагадуємо людям про цінність життя, необхідність турботи про своє здоров’я, привертаємо увагу до проблем ВІЛ-позитивних людей, які потребують нашої підтримки і розуміння.
Переглядів: 1255 | Додав: Юлія Автор матеріалу: Провідний спеціаліст РЦ СССДМ Олефір С.М. | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Середа, 24.04.2024, 10:16
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Пошук

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти

 
 
 


Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0