Головна » 2010 » Вересень » 27 » Що таке насильство???
11:29
Що таке насильство???

Насильство, образи, побиття… Майже щодня у побуті, по телебаченню ми чуємо ці страшні слова, хоча до кінця не розуміємо їх значення. Що взагалі ми знаємо про насильство??? Можливо саме в цю мить хтось намагається скоїти насильство по відношенню до Вас???
Насильство – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування однієї людини по відношенню до іншої, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи людини, наносять їй моральну шкоду, шкоду фізичному чи психічному здоров'ю.
Чому це відбувається? По-перше, тому, що метою насильства завжди є встановлення контролю над жертвою, коли кривдник намагається бути єдиним «розпорядником» її життя. Підкоряючись, жертва стає безпорадною, не може правильно оцінювати ситуацію, більше того, навіть не намагається себе захистити. В такому стані постраждалі від насильства часто самі відмовляються від спроб їм допомогти. По-друге, тому, що в українському суспільстві «не прийнято» розповідати про такі речі. На жаль, ми стикаємося зі «змовою мовчання» та прихованим осудом потерпілих від насильства.
Ніхто, ніколи і ні за яких обставин не має стати жертвою насильства, бо насильство — це злочин. У суспільстві утвердилися й багато інших стереотипів щодо насильства, які перешкоджають подоланню цього явища. А, мабуть, найбільше згубно впливають на суспільну думку уявлення про те, що поодинокі випадки агресії не є насильством. Насправді це не так. Прояви насильства мають циклічний характер: випадок насильства — примирення — заспокоєння — посилення напруги — і знову насильство. Кожного наступного разу цей цикл може скорочуватися в часі, а насильство — ставати більше інтенсивним та жорстоким.
Саме з метою попередження насильства в сім’ї, Новоград-Волинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провів соціологічне опитування для дітей та батьків «Проблема насильства в сім’ї та його попередження». Питання, які були запропоновані стосувалися самого насильства, його видів, причин, закладів та установ до яких можуть звернутися потерпілі в разі скоєння над ними насильства. Відповіді були найрізноманітніші, проте жахає той факт, що майже всі опитувані так до кінця і не усвідомлюють, що ж таке насильство. В разі скоєння насильства кожна сім’я буде намагатися вирішити проблему самотужки, не звертаючись до різних установ та організацій, які ведуть боротьбу з насильством, за допомогою. На питання «Які, на Вашу думку, причини насильства в сім’ї?» більшість респондентів відповіли, що насильство відбувається через провокації з боку жертв, фізичну слабкість та психологічну залежність жертв, те, що вони це дозволяють із собою робити. Але ж в чому винна жертва? Це ж її скривдили!? То хіба причини насильства полягають саме у цьому???
Щоб хоч якось боротися з проблемою насильства, суспільство повинно усвідомити той факт, що від цього ніхто не застрахований, таке може трапитися з кожним, і не боятися говорити про це. Не просто говорити, а кричати, адже для того, щоб вирішити проблему, треба усвідомити, що вона все ж таки існує.
Якщо Ви, Ваші близькі, рідні або сусіди зазнають насильства - не мовчіть, Ви не одні, у вирішенні цієї проблеми Вам допоможуть спеціалісти Новоград-Волинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Наша адреса: вул. Шевченка, 16, каб. 80, тел. 5-25-13 





Переглядів: 2715 | Додав: Max7 Автор матеріалу: Провідний спеціаліст РЦСССДМ Сахнішина Т.В. | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Субота, 20.04.2024, 05:47
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Пошук

Календар

«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Корисні сайти

 
 
 


Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0