Головна » 2018 » Березень » 28 » Проведено семінар «Сімейний патронат: коротко про головне»
08:35
Проведено семінар «Сімейний патронат: коротко про головне»

   

  Законом України від 26.01.2016 № 936-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» запроваджено інноваційну послугу підтримки сімей з дітьми – патронату над дитиною, як альтернативи притулкам, центрам соціально-психологічної реабілітації та інтернатним закладам для дітей.

   З метою пошуку кандидатів у патронатні вихователі 27 березня 2018 р. Новоград-Волинським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено семінар «Сімейний патронат: коротко про головне» для безробітних громадян, які мешкають на території Новоград-Волинського району та перебувають на обліку у міському центрі зайнятості. Учасникам семінару було детально презентовано алгоритм надання послуги патронату над дитиною та спільно було розглянуто кожен із етапів.

   Провідний фахівець із соціальної роботи Новоград-Волинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Олефір розповіла про нову комплексну соціальну послугу – патронат над дитиною, яка дає змогу якнайкраще врахувати інтереси дитини, що залишилася без батьківського піклування, гарантувати їй сприятливе сімейне оточення, підтримати сім’ю на ранніх етапах кризи. Учасників семінару поінформовано щодо критеріїв відбору кандидатів у патронатні вихователі та перелік документів, які необхідно зібрати кандидатам у патронатні вихователі, особливості створення та функціонування патронатних сімей. Також фахівець розкрила зміст понять «патронат над дитиною», «патронатні вихователі», розповіла про основні завдання та права патронатних вихователів.

   Так, відповідно до «Порядку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя», патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

   Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

    За надані послуги з догляду та вихованню дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата, соціальна допомога на дитину та забезпечується постійна підтримка команди професіоналів. Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину. Розмір грошового забезпечення (заробітної плати) патронатного вихователя становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

   На завершення було підведено підсумок, що сімейний патронат має зайняти ключове місце в державній системі підтримки сімей з дітьми та забезпечення прав дітей, які з певних причин залишилися без батьківської опіки, сприяти зменшенню інституалізації дітей та приймати рішення в найкращих інтересах дитини. Всі присутні отримали буклети «Патронат над дитиною: запитання та відповіді», «Пам’ятка для батьків» та листівки «Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя». Загалом заходом охоплено 10 осіб.

Переглядів: 344 | Додав: Ромашка Автор матеріалу: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
П`ятниця, 19.04.2024, 02:23
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Пошук

Календар

«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Корисні сайти

 
 
 


Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0