Головна » 2013 » Квітень » 1 » ПІДГОТОВКА ДО САМОСТІЙНОГО ЖИТТЯ ДІТЕЙ-СИРІТ, ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ ТА ОСІБ З ЇХ ЧИСЛА
11:43
ПІДГОТОВКА ДО САМОСТІЙНОГО ЖИТТЯ ДІТЕЙ-СИРІТ, ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ ТА ОСІБ З ЇХ ЧИСЛА
     Одним із пріоритетних напрямків роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є робота щодо підготовки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа до самостійного життя.

     Відомо, що адаптація осіб зазначеної категорії у суспільстві – процес доволі складний, адже кожна дитина хоче бути рівною і не відчувати себе приниженою в якості дитини-сироти. Тимпаче, самостійно обрати правильний шлях у житті таким людям дуже складно, зважаючи на кількість спокус, які, в умовах шалених ритмів життя ХХІ століття, пропонують на сьогоднішній день соціальні мережі, телебачення тощо. 
     Саме, переслідуючи мету підготувати до самостійного життя прийомних дітей, дітей-вихованців прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, а також дітей, які виховуються у сім’ях піклувальників, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводяться заходи щодо формування у зазначених осіб навичок самостійності у різних сферах життя: планування часу, особистого бюджету, раціонального використання коштів, створення сім’ї, збереження здоров’я.

      Зокрема, 28 березня спеціалістами районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі МЦ СССДМ проведено тренінг з питань планування сімейного життя, репродуктивного здоров’я та статевого виховання. До тренінгу залучено 15 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, які виховуються у сім’ях піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу.

 

     Тренінг проходив за інтерактивною методикою. В ході його проведення розглядалися такі теми, як: «Здоров’я, репродуктивне здоров’я», «Міжстатеві стосунки, сексуальність», «Безпечна поведінка, контрацепція», «Інфекції, що передаються статевим шляхом». Учасники тренінгу отримали інформаційно-просвітницькі листівки «Запланований вибір» та буклети «Плануй своє життя».

        Крім того, для підлітків проведено відеолекторій «Разом плануємо сім’ю» з метою формування у них відповідального ставлення до планування сімейного життя, уміння ефективно будувати взаємостосунки із представниками протилежної статі, надавати пріоритет сімейним цінностям у процесі соціальної адаптації до самостійного життя. 
       29 березня у дитячих будинках сімейного типу у с. Гульськ проведено тренінгове заняття на тему: «Навички управління власним часом і фінансами». Мета тренінгу: навчити змістовно планувати власний час, формувати особистий бюджет, раціонально використовувати кошти.

       В ході тренінгу на прикладі метафори з крупою та яблуками, які діти-вихованці мали помістити у банку, роз’яснено, що яблука символізують важливі, глобальні справи, які людина повинна робити в першу чергу, а крупа – другорядні повсякденні справи, які часто займають велику частину часу людини і не несуть собою жодного позитивного результату (тривалі розмови по телефону, перегляд телевізора, перебування у соціальних мережах тощо). Таким чином, заповнивши банку крупою – неважливими справами, яблука – важливі справи, не зможуть поміститися у наш робочий день (тиждень, місяць, рік).

        На занятті діти тренувалися складати змістовні плани на майбутнє, формувати особистий бюджет, а також раціонально використовувати кошти. Отримані дітьми-вихованцями знання, були закріплені практичними вправами.

        Діти та молодь завжди охоче беруть участь у подібних заходах, адже у ігровій формі мають можливість дізнатися про важливі речі, які допоможуть їм у плануванні свого майбутнього та формуванні навичок самостійного життя.

       Проведені заходи засвідчили те, що тема підготовки до самостійного життя є важливою і актуальною для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб із їх числа. Тому, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжує роботу у даному напрямку.
 
 
 
 
Переглядів: 4357 | Додав: Юлія Автор матеріалу: Провідний спеціаліст РЦ СССДМ Савицька Юлія | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Неділя, 19.05.2024, 04:07
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Пошук

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні сайти

 
 
 


Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0