Головна » 2017 » Жовтень » 9 » Наставництво
14:04
Наставництво

Наставництво: запитання та відповіді

  Близько 100 тисяч дітей проживають нині в Україні у закладах інтернатного типу. Ці діти не вміють готувати їжу, робити покупки й розпоряджатися грошима. Вони зазвичай не знають, ким хочуть стати, а якщо й знають, поняття не мають, як цього досягти. Вони просто не мають людини, якій могли б довіритися, висловити наболіле або почути пораду. Більшість з них практично не мають шансів на всиновлення.

  За даними уповноваженого президента з прав дитини, вихованці інтернатів у 500 разів вірогідніше вчинять самогубство, у 30 разів більше схильні до алкоголізму, у 100 разів частіше отримують судимість, у 45 разів частіше стають безробітними.

  Саме тому в Україні започаткувано наставництво – новий вид безоплатної допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, насамперед підліткам.

 Наставник не потребує грошей, спеціальної освіти й навіть багато часу. Наставник – це, в першу чергу, друг, який періодично навідується до дитини, яка перебуває в інтернатному закладі, й допомагає їй порадою або навчає чогось.

 Цієї осені наставництво узаконили на державному рівні й планують розповсюдити по всій Україні. 8 вересня парламент прийняв, а 5 жовтня президент підписав зміни до закону про захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, якими наставництво вводиться як офіційна форма допомоги дітям у закладах інституційного догляду.

То що ж таке наставництво і що воно може дати українським дітям?

Що робить наставник?

  Наставник – це не член сім'ї, не вчитель і не спонсор. Це авторитетний товариш, який може вислухати, дати пораду, зацікавити, бути прикладом.

Наставник може навчити підопічного найпростішим побутовим речам: як готувати їжу, прати й прасувати; пояснити, звідки беруться гроші і як правильно планувати бюджет, як обирати товари в магазині; розповісти, куди звертатися для отримання медичної допомоги або інших консультацій; допомогти визначитися з майбутньою професією, підготуватися до вступу до вузу або знайти роботу. Завоювавши довіру дитини, він може пояснити, як будувати близькі стосунки і створювати сім'ю. Можливо, показати приклад власної сім'ї, адже вихованці інтернатів не бачать здорової моделі сімейних стосунків і не вміють їх створювати. Врешті-решт, наставник – це людина, якій просто не байдужа ця конкретна дитина.

Скільки часу і грошей це потребуватиме?

  Мінімальні зобов'язання, які бере на себе наставник – це відвідувати дитину раз на тиждень протягом години впродовж року.

 Однак краще орієнтуватися на довготривале спілкування. Адже "ми відповідаємо за тих, кого приручили". Ніяких матеріальних зобов'язань наставник не має, але за бажанням може брати участь у матеріальному забезпеченні дитини.

Які діти можуть мати наставника?

 Наставника може мати дитина віком від 0 до 18 років, яка проживає у закладах інституційного догляду, незалежно від того, має вона офіційний статус сироти чи ні (згідно зі статистикою, його мають лише 10% вихованців).

 До таких закладів належать будинок малюка, дитячий будинок, дитячий будинок-інтернат, школа-інтернат, учбово-реабілітаційний центр, притулок для дітей, центр соціально-психологічної реабілітації дітей, а також інші заклади для проживання дітей.

 Насамперед наставництво орієнтовано на дітей середнього і старшого шкільного віку. За словами психологів, маленькі діти погано розуміють такий формат відносин. Вони сподіваються, що наставники їх всиновлять, якщо, наприклад, вони добре поводитимуться, й дуже засмучуються, коли цього не відбувається.

Чи можна забирати дитину в гості або гуляти з нею в місті?

Спочатку наставник відвідує дитину в закладі, де вона утримується. Пізніше, за згодою адміністрації закладу, самої дитини, а також, за наявності, батьків або законних представників, можна забирати дитину за межі закладу в той час, коли не проводиться навчання.

На цей час відповідальність за життя і здоров'я дитини несе наставник.

Чому це краще за подарунки, які можна передати в інтернати?

За словами фахівців, діти в закладах інституційного догляду вже забезпечені одягом та їжею, але дуже потребують звичайного людського спілкування й соціалізації.

Микола Кулеба говорить, що зараз інтернатні заклади підтримує багато спонсорів. Часто вони купують те, що дітям взагалі не потрібно і дуже рідко вживається.

Однак, звичайно, кожен робить те, що може зробити. Краще передати в інтернат подарунок, ніж не зробити нічого.

Хто може бути наставником?

За законом, більшість дієздатних осіб віком від 18 років. Винятки – ті ж самі, що для усиновлювачів. Вони прописані в статті 212 Сімейного кодексу. Зокрема, наставниками не можуть бути люди, які вже були усиновлювачами або опікунами іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним з їхньої вини; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; не мають постійного місця проживання та постійного заробітку; страждають на певні хвороби або за станом здоров'я потребують постійного стороннього догляду. Також наставниками, як і усиновлювачами, не можуть бути іноземці, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини. Наставниками також не можуть бути люди, які були засуджені за певними статтями Кримінального кодексу або мають непогашену судимість за вчинення інших злочинів.

До кого звернутися, якщо я хочу стати наставником?

Згідно з законом, підбором та навчанням наставників будуть займатися центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за місцем проживання дитини.

Між центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, наставником та адміністрацією закладу, в якому проживає дитина, укладається письмовий договір. Для цього потрібна згода дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити, а також письмова згода її батьків, інших законних представників.

Однак цей процес доcі не налагоджений на державному рівні. До березня Міністерство соцполітики має затвердити положення про наставництво, а також програму навчання наставників. За словами Миколи Кулеби, положення може бути затверджене вже до кінця року.

Скільки триває навчання на наставника?

У громадській організації "Одна надія" навчання наставників триває 3-4 дні. Скільки воно триватиме і як відбуватиметься на державному рівні, поки сказати складно, оскільки програма підготовки наставників ще не затверджена.

Чи можу я обрати дитину, якій стану наставником?

Ні. Наставники підбираються для дитини, а не навпаки.

Відповідно до потреб кожної дитини, по ній складається певний документ, де зазначається, що їй потрібно саме зараз. І відповідно до цих потреб, підбирається наставник.

Чи може наставництво замінити усиновлення?

Звичайно, ні. Але не всі діти можуть бути всиновлені. Зокрема, 90% дітей у закладах інституційного догляду офіційно мають батьків, але це не робить їхнє життя щасливішим.

Діти-інваліди та підлітки мають мінімальні шанси бути всиновленими. І не всі дорослі можуть собі дозволити всиновити дитину з різних причин. Згідно з законом, якщо дитину всиновлюють або беруть під опіку, наставництво щодо неї припиняється.

Тому наставництво – це для тих дітей, які не будуть всиновлені або на той період, поки вони не всиновлені. Воно жодним чином не може завадити дитині отримати інші форми допомоги.

Чи є "протипоказання" до наставництва?

Іноді мотивація людини, яка хоче взяти участь у проекті, може бути неправильною.

Правильна мотивація: "Я хочу допомогти одній дитині і йду в проект заради цієї дитини".

Іноді людина хоче стати наставниками, тому що це тренд. Або вона хоче самореалізуватися й "показати всьому світу, що вона класний волонтер".

Буває так, що мотивація правильна, але в людини є обставини, які заважатимуть їй регулярно навідувати дитину. Наприклад: у наставника є своя маленька дитина на грудному вигодовуванні. Якщо ця дитина захворіє, наставник випадає з наставництва на 2-3 тижні, а дитина в інтернатному закладі буде його чекати. Психологи, які відбирають наставників, мають багато критеріїв, щоб зрозуміти, чи буде певна людина в цьому успішною.

Яких наставників найбільше не вистачає?

Можливо, саме Вас.

Якщо Ви станете наставником, Ви будете найкращим наставником для цієї дитини, бо шанс спробувати ще когось у цій ролі в неї навряд чи буде. Лише одна година Вашого часу на тиждень може змінити чиєсь життя назавжди.

Отже, якщо Ви зацікавились і Вам потрібна більш детальна інформація щодо наставництва, звертайтеся до Новоград-Волинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Новоград-Волинський, вул. Шевченка, 16, каб. 80, або за тел.: 5-25-13.

 

Переглядів: 477 | Додав: Ромашка Автор матеріалу: В.о. директора РЦСССДМ - провідний фахівець із соціальної роботи Олефір С.М. | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Четвер, 25.04.2024, 11:51
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Пошук

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні сайти

 
 
 


Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0